Drie leden van ExpertPlus waren bij de vrijwilligers die afgelopen zaterdag 10 maart meededen aan de grote landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Zij leverden deze bijdrage bij de StadsTuinderij Piushaven, een van de 79 Tilburgse projecten van NLdoet.

De StadsTuinderij Piushaven is een collectieve tuin in hartje Tilburg met plaats voor tientallen vrijwilligers, jongeren, kinderen van nabijgelegen basisscholen en verder iedereen die hart heeft voor de natuur. Wekelijks telen zij groente, bloemen en kruiden en verzorgen varkens, kippen, bijen en Schotse Hooglanders. De Tuinderij ligt als een groene oase tussen water, draaibrug, nieuwe appartementen en een woonwijk.

Direct na binnenkomst voelden we de pure hartelijke sfeer en stroomde de geur van zelfgemaakte soep met kruiden en groenten uit de eigen Tuinderij in onze neuzen. We waren meer dan welkom met nog 20 vrijwilligers van NLdoet en wij begonnen al meteen met het regelen van de lunch voor die dag.

De kinderen van de scouting, de ploegende mannen met hun paarden, een enkele nieuwsgierige buurtbewoner en de coördinatoren van de Stadstuinderij werkten enthousiast aan het activiteitenlijstje van coördinator Matthijs. En dat maakt hongerig natuurlijk. Onze broodjes en sandwiches (met kruiden uit de tuin!) vonden daarom gretig aftrek.

Al etende hoorden we dat dit het laatste jaar is dat de StadsTuinderij van deze markante locatie gebruik maakt. In de afgelopen drie jaar ontstond actieve participatie met de nabijgelegen woonwijken en samenwerking met restaurants aan de Piushaven. Daarmee is een prachtig sociaal en groen project gegroeid, waarvoor nu gelukkig een nieuwe locatie in Tilburg wordt gezocht.

Wij zijn blij dat we onze bijdrage konden leveren aan NLdoet. En geven een compliment aan alle mensen in Tilburg die deze StadsTuinderij mogelijk maakten. Wij vinden het een fantastisch voorbeeld van sociale cohesie.

En volgend jaar doen we zeker weer mee met NLdoet.