Een blog over netwerken

De uitspraak over bomen van de Duitse boswachter Peter Wohlleben stond onlangs in een interview.
Hij schreef Het verborgen leven van bomen. In dat boek karakteriseert hij bomen als individuen die gevoelens hebben en met elkaar communiceren.
Schimmels en boomwortels vormen samen een netwerk met als eindresultaat een win-win situatie voor beiden. Ik zie hier een mooie gelijkenis met activiteiten binnen ondernemers-netwerken.

Zoals Peter Wohlleben laat zien moet een boom op een goede plek staan om contact te maken met soortgenoten en het netwerk verder uit te breiden. Hij moet hiervoor een bijdrage leveren om het netwerk sterk te houden en verbindingen aan te gaan met anderen.

Netwerkervaringen

Na een aantal netwerkbijeenkomsten die ik bezocht, maak ik de balans op: Ik heb leuke gesprekken gevoerd en interessante mensen ontmoet, maar heb ik opdrachten gescoord?
Ik heb mijn gesprekspartners verteld over ExpertPlus. Over mijn kundige collega’s en de grote ervaring die ze hebben op een uitgebreid aantal werkterreinen. Ik heb verteld over de uitdagende cases waarmee we aan de slag zijn, maar ….. er klopt blijkbaar iets niet.
De energie was goed. De plek was goed. Maar wat dan?
Lag het aan mijn bijdrage? Was ik misschien teveel aan het presenteren en niet aan het verbinden?

Nieuwe inzichten

Netwerken is niet praten en presenteren, maar zeker ook luisteren.
Centraal bij dit luisteren staat de vraag: Hoe kan ik mijn gesprekspartner verder helpen? Hoe kan ik mijn netwerk inzetten voor hem? Hoe kan ik hem verder helpen met zijn netwerk?
Hoe kunnen we samen een win-win situatie creëren zoals bomen dat doen?

Rob Limpens